NULL

Het Dopers Gesprek met Geerten Waling

In het voorjaar van 2018 is de Amsterdamse Singelkerk het toneel van een serie exclusieve ontmoetingen. Na de jarenlange drukbezochte lezingenserie Het Doperscafé kiezen we voor een intiemere setting. In de prachtige oude kerkzaal gaan sprekers van naam na een korte inleiding in gesprek met een select gezelschap over wat hen beweegt, op het snijvlak van geloof en samenleving: Het Dopers Gesprek.

Op dinsdag 22 mei spreekt historicus en publicist Geerten Waling over het thema ‘Het altaar van het stemhokje: over de noodzaak van geloven in de democratie’.

Hoewel we in een sterk geseculariseerd land leven, kan dat land niet zonder geloof, zo zal Geerten Waling op dinsdag 22 mei betogen. Maar het benodigde geloof is niet dat van de monotheïstische religies. Het is een geloof in de democratie. Met alleen de ‘formele democratie’ redt die democratie het niet, zoals we in Hongarije, Polen en Turkije zien gebeuren. Voor een duurzame open samenleving is een democratische cultuur nodig, gebaseerd op een gemeenschappelijk geloof. Onmisbare elementen in dat geloof zijn de waardering voor een open publiek debat, de erkenning van oppositie en het gevoel van eigenaarschap. Nederland heeft van oudsher zo’n cultuur, maar die moet voortdurend worden verdedigd tegen antidemocratische verleidingen. Of het nu de roep om een sterke leider is, of de wens tot een technocratisch bestuur – afvalligheid van het geloof in de democratie ligt overal op de loer.

Aan deze activiteit kunnen maximaal 30 deelnemers meedoen. Wil je graag in gesprek met Geerten Waling? Meld je dan nu aan via onderstaand formulier.

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.

 

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
22/05/2018
20:15 - 22:00

Start typing and press Enter to search