NULL

Concert Bach Ensemble Amsterdam

Op het programma staan werken van Zelenka en Bach.  Er zijn goede redenen om muziek van deze componisten samen in één concert uit te voeren. Ze kenden elkaar persoonlijk en ze hadden een vergelijkbare baan: Zelenka werkte als componist in de hofkapel van Dresden, Bach in Leipzig. Bach rekende Zelenka tot de belangrijkste componisten van zijn tijd en zijn huis was Zelenka’s vaste airbnb als hij in Leipzig was.

De werken van Bach en Zelenka dit lunchconcert staan beide in het teken van boete doen en de vraag om vergeving. Smart en tranen zijn goed te horen in de muziek. Het Miserere opent met een dramatisch, vrij ‘modern’ begin voor die tijd. (Het had ook wel de openingstune van een Netflixserie kunnen zijn.) Gelukkig is er ook optimisme te horen in de sopraanaria, Eer aan de Vader, met veel virtuoze versierinkjes voor violen en hobo’s.  

De cantate Ach Herr, mich armen Sünder componeerde Bach specifiek voor deze 4e zondag na Pinksteren. De melodie van het koraal zullen velen herkennen als de melodie van het passiekoraal O Haupt voll Blut und Wunden, dat vijfmaal klinkt in de Matthäus Passion (die overigens van later datum is). De melodie is op allerlei manieren vervlochten in de orkestpartijen: uitvergroot, verkleind, omgekeerd, in canon: Bach heeft alles uit de kast gehaald. Een mooie luisteruitdaging tijdens dit lunchconcert!

 

Bach Ensemble Amsterdam o.l.v. Paulien Kostense

Toegang: €15/€12,50 (<17/CJP/student/stadspas) Kortingsprijs ook geldig voor gemeenteleden.

 

Programma

Zelenka – Miserere (ZWV 57)
J. Bach – Sei nun wieder zufrieden
J.S. Bach – Ach Herr, mich armen Sünder (BWV 135)

 

Solisten

Elvire Beekhuizen – Sopraan

Falco van Loon – Tenor

Michiel Meijer – Bas

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
17/06/2018
14:00 - 15:00

Start typing and press Enter to search