NULL

SPUI25 presenteert: Mensen ontwikkelen zichzelf

Hoe kan een gemeenschap zo snel mogelijk op eigen kracht verder? Die vraag zouden hulporganisaties zichzelf voortdurend moeten stellen, vindt Betteke de Gaay Fortman. Ze schreef een boek over de grenzen en mogelijkheden van hulp ver weg, op basis van haar ervaringen met kleine, eigenzinnige hulporganisaties in Nepal, Congo en Bangladesh. Haar bevinding: veel ontwikkelingswerkers blijven hangen in het verlangen om ‘minder ontwikkelde mensen’ in verre landen te ontwikkelen.

Juist die houding staat echte vooruitgang in de weg, stelt De Gaay Fortman. Je kunt mensen immers niet ontwikkelen – mensen ontwikkelen zichzelf. Organisaties vragen zich onvoldoende af of de hulp wel aansluit bij de mogelijkheden en behoeften van de plaatselijke bevolking. Uit onderzoek blijkt ook dat de hulp nauwelijks terechtkomt bij de groep die het het meest nodig heeft. Organisaties zouden zich meer moeten richten op hoe ze zichzelf op termijn overbodig kunnen maken.

Tijd om anders te kijken en handelen! Zeker nu ontwikkelingshulp door teruglopende financiering en nationaal draagvlak meer onder druk is komen te staan. Hoe kan het anders en wat is daarvoor nodig? Daar gaan we deze avond over praten met mensen uit verschillende hoeken van het werkveld: van politiek tot wetenschap en van hulporganisatie tot maatschappijkritische kunst.

Over de sprekers

Betteke de Gaay Fortman heeft jarenlange leidinggevende ervaring bij filantropische fondsen die streven naar duurzame verbetering van de kwaliteit van leven van kwetsbare groepen in ontwikkelingslanden. Sinds 2019 is zij directeur van Friendship Nederland en ondersteunt zij vanuit haar bedrijf Tunafasi organisaties in het bereiken van duurzame veranderingen. Daarnaast is ze RvT-lid van Plastic Soup Foundation en Spoor6.

Kiza Magendane is politicoloog, schrijver en strategisch beleidsadviseur die zich bezighoudt met burgerschap, identiteit, globalisering, technologie en de positie van Afrika in de wereld (geopolitiek, economie en cultuur). Hij werkt bij The Broker in Den Haag als kennismakelaar in internationale duurzame ontwikkeling en publiceert essays en reportages voor NRC, de Kanttekening en De Groene Amsterdammer.  Bij uitgeverij Prometheus werkt hij aan zijn ebuut (literaire non-fictie) over zijn poging om een Nederlander te worden.

Anika Altaf

Julian Hetzel

Melinde Kassens (moderator)

Meer sprekers worden spoedig bekendgemaakt.

Deze avond wordt georganiseerd door SPUI25, het academisch-culturele podium van Amsterdam.

Klik hier om je aan te melden.

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
17/09/2021
17:00 - 18:30

Locatie
Doopsgezinde Singelkerk

Start typing and press Enter to search