NULL

Dromen als Messiaen: La Nativité du Seigneur (eerste concert)

Stel je voor: een intense audiovisuele performance met verglijdende beelden en kleuren op een orgel. In ‘Dromen als Messiaen’ duik je voor even in de bijzondere wereld van de Franse organist en componist Olivier Messiaen (1908-1992). Een wereld waarin kleur en klank onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Als bezoeker laat je je een uur lang onderdompelen in een concert waarin het orgel niet alleen het auditieve, maar ook het visuele brandpunt is.

Tijdens het orgelconcert, uitgevoerd door Jeroen Koopman, projecteert audiovisueel componist Marcel Wierckx live-gegenereerde beelden op het orgel. Deze beelden zijn integraal verbonden aan de specifieke klankkleur van elk orgel en elk orgel wordt bespeeld door de ‘eigen’ huisorganist, waardoor iedere uitvoering uniek is. Want: wat als je klanken niet alleen hoort, maar ook ziet in kleur? De Franse organist en componist Olivier Messiaen verbond kleuren aan klanken wanneer hij zijn stukken componeerde. In ‘Dromen als Messiaen’ duik je voor even in deze bijzondere wereld waar klank en kleur samengaan. Een intense audiovisuele performance met verglijdende beelden en kleuren op het orgel zelf.

Messiaens ‘La Nativité du Seigneur’, gebaseerd op het kerstverhaal, wordt uitgevoerd als nooit tevoren. De live-gegenereerde beelden zijn gebaseerd op de negen pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890-1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van ‘La Nativité du Seigneur’ in 1936. Blanc-Gatti, die bevriend was met Messiaen, was een van de grondleggers van het Musicalisme, een kunststroming waarbij schilders theorieën over het verband tussen klank en kleur in praktijk brachten.

De kleuranimaties in ‘Dromen als Messiaen’ worden gegenereerd op basis van de specifieke klankkleuren die bij elk orgel en bij elk stuk verschillend zijn. Zo is iedere uitvoering op elk orgel uniek. ‘Dromen als Messiaen’ wordt gerealiseerd door audiovisueel componist Marcel Wierckx, en musicus en beeldend kunstenaar Johan Luijmes, naar een idee van laatstgenoemde. De concertreeks is in de kersttijd in 2019 en 2020 in een twintigtal kerken in Nederland te bewonderen en te ervaren. Marcel Wierckx zorgt samen met verschillende stadsorganisten voor de uitvoeringen.

Let op: In verband met de beperkingen wordt hetzelfde concert twee maal uitgevoerd op deze avond. U bekijkt nu de informatie voor het eerste concert, om 19:15 uur. Het tweede concert begint om 21:00 uur; klik hier voor kaarten voor deze latere uitvoering. 

Zie ook:
www.dromenalsmessiaen.nl

 

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
01/12/2020
19:15 - 20:30

Locatie
Singelkerk

Start typing and press Enter to search