NULL

DopersGesprek Fernando Enns en Cees van Duyvendijk “Havik of duif?”

Op woensdag 20 april spreken hoogleraar vredestheologie Fernando Enns en admiraal b.d. Cees van Duyvendijk over de oorlog in Oekraïne en het streven naar vrede.

De Russische inval in Oekraïne heeft de wereld overvallen en heeft vragen over oorlog en vrede teruggebracht in het hart van het publieke debat.
Hoe kan verdere escalatie van het conflict worden voorkomen? Hoever kan en moet Nederland gaan in militaire steun? Moeten de uitgaven aan Defensie omhoog? Hoe kan noodhulp worden geboden en hoe kunnen de vluchtelingen in Nederland worden opgevangen? Hoe kan de vrede dichterbij worden gebracht? En welke rol kunnen we daar individueel in spelen? Moeten we een havik zijn of een duif?
Nu er weer oorlog is in Europa is de doopsgezinde vredestraditie eens te meer actueel.

Op woensdag 20 april zullen prof. Fernando Enns, hoogleraar vredestheologie aan de VU/Doopsgezind Seminarie en aan de Universiteit Hamburg, en admiraal b.d. Cees van Duyvendijk, oud-bevelhebber van de Koninklijke Marine, in gesprek gaan over de dilemma’s rond oorlog en vrede, in een nieuwe aflevering van Het Dopers Gesprek.

Prof Fernando Enns is bij uitstek thuis in de vredestheologie, heeft een brede internationale ervaring en is verbonden aan de Wereldraad van Kerken, waar hij de doopsgezinde vredesgedachte vertegenwoordigt. Hij heeft het concept van ‘Just Peace’, Rechtvaardige Vrede, een belangrijke plaats gegeven in de vredesdialoog.

Admiraal b.d. Cees van Duyvendijk was van 1998 tot 2003 Bevelhebber der Zeestrijdkrachten. Nadien was hij onder meer lid van de Raad van Bestuur van TNO en voorzitter van de Raad van Toezicht van de KNRM. Hij heeft een brede ervaring in de krijgsmacht en volgt het conflict in Oekraïne op de voet.

NB Fernando Enns zal in het Engels spreken; hij verstaat goed Nederlands, vragen kunnen hem in het Nederlands of Engels gesteld worden. Het groepsgesprek zal merendeels in het Nederlands gevoerd worden, maar begrip van de Engelse taal is nodig voor dit Dopers Gesprek.

Het gesprek met Fernando Enns en Cees van Duyvendijk is een aflevering in de serie persoonlijke ontmoetingen die dit nieuwe seizoen weer in de Amsterdamse Singelkerk plaatsvindt.

In de prachtige oude kerkzaal gaan sprekers van naam na een korte inleiding in discussie met een klein gezelschap over wat hen beweegt, op het snijvlak van geloof en samenleving. En jij kunt erbij zijn.

Schuif aan, luister en ga – desgewenst – mee in gesprek. Aanmelding vooraf is gewenst, dit kan via het formulier hieronder. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Met je aanmelding rekenen we op je komst!

 

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
20/04/2022
20:15 - 22:00

Locatie
Doopsgezinde Singelkerk

Start typing and press Enter to search