NULL

Vriendenmiddag Tent of Nations

Op zaterdagmiddag 11 februari vindt in Driebergen de Vriendenmiddag Tent of Nations plaats. Het belooft een inspirerende middag te worden, waarbij Daoud Nassar zelf aanwezig is om ons te ontmoeten. Meer informatie over het programma lees je hieronder; aanmelden kan tot en met dinsdag 7 februari via tentofnationsnl@gmail.com Voel je vrij om ook iemand anders uit te nodigen, van harte welkom!Programma Vriendenmiddag Tent of Nations13.15 – 14.00       Inloop met koffie en thee. Iedereen maakt een keuze voor twee themagroepen. 14.00 – 15.00       Daoud Nassar is aanwezig en praat ons bij over de ontwikkelingen bij Tent of Nations. Hij deelt met ons hoe hij, ondanks de steeds moeilijker wordende situatie, hoop blijft houden en zich blijft inzetten vanuit het motto ‘Wij weigeren vijanden te zijn.”We laten ons inspireren door de ervaringen van Nederlandse vrijwilligers en we genieten van prachtige Arabische liederen gezongen door Sally Hayez Hanna.  15.00 –  15.30       Ontmoeting met koffie, thee en Palestijnse zoetigheid15.30 – 16.15        Eerste ronde themagroepen (uitgebreide beschrijving hieronder):

  1. In gesprek met Daoud Nassar van Tent of Nations
  2. Masterclass – de nederzettingeneconomie
  3. Masterclass – Rol Europa in Oekraïne en Palestina
  4. Masterclass – Palestijnen binnen de staat Israël
  5. Ontmoetingstafel – in gesprek met vrijwilligers Tent of Nations
  6. Conversation on ‘Non-Violent Resistance in Colombia’
  7. Gesprekstafel – Palestijnse schilderkunst
  8. Samen creatief – ‘Wij weigeren vijanden te zijn’
  9. Gesprekswandeling ‘Wij weigeren vijanden te zijn’ (buitenprogramma)

16.30 – 17.15 uur             Tweede ronde themagroepen (uitgebreide beschrijving hieronder)

  1. In gesprek met Daoud Nassar van Tent of Nations
  2. Masterclass – ‘Grenzen en dilemma’s bij Israëlische activisten’
  3. Workshop  – Financiële steun aan Palestijnen, kan dat op een goede manier?
  4. Gesprekstafel – Hoe ga je om met weerstand?
  5. Ontmoeting met een Palestijns christen uit Jeruzalem
  6. Rondetafelgesprek – Tent of Nation als eindpunt van een pelgrimage
  7. Samen zingen van liefde en recht
  8. Samen creatief – ‘Wij weigeren vijanden te zijn’
  9. Gesprekswandeling – ‘Wij weigeren vijanden te zijn’ (buitenprogramma)

17.15 – 18.30        Afsluitende borrel met Palestijnse hapjes. Wanneer en waar?Zaterdagmiddag 11 februari 2023, 13.30 – 17.15 uur, met aansluitend een borrel  tot 18.30 uur.Grote Kerk, Hoofdstraat 115 (ingang: De Lei 86), 3971 KA DriebergenVanaf station Driebergen-Zeist brengt bus 50 je hier in vier minuten. Gratis parkeren als je met de auto komt. Wat kost het?€ 10 per persoon, te betalen bij aankomst  (gratis toegang voor deelnemers tot en met 25 jaar) Hoe meld ik me aan?Je kunt je tot en met dinsdag 7 februari 2023 aanmelden via tentofnationsnl@gmail.com Wie organiseert het?Deze vriendenmiddag wordt georganiseerd door de Stichting Vrienden van Tent of Nations Nederland.Meer info? Kijk op www.tentofnations.nl, mail tentofnationsnl@gmail.com of bel 06 488 09 550Overzicht themagroepen, twee rondes(bij aankomst, tussen 13.15 – 14.00 uur, kiest iedereen twee themagroepen uit) Eerste ronde themagroepen, 15.30 – 16.15 uur1. Ontmoeting met Daoud Nassar van Tent of Nations (Engelstalig)Wat gebeurt er nu precies bij Tent of Nations? Wat zijn de laatste ontwikkelingen? Welke zorgen zijn er momenteel, welke plannen en dromen heeft de familie Nassar? We bespreken alle vragen die er leven bij de deelnemers. Voor iedereen die nieuw is, maar ook voor iedereen die weer stevig bijgepraat wil worden. (Daoud Nassar)

  1. Masterclass – de nederzettingeneconomie

Negen Nederlandse banken, pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders investeerden van 2019 tot 2022 in totaal 12,5 miljard euro in bedrijven die betrokken zijn bij de illegale bezetting van Palestijnse gebieden. Zij dragen daardoor bij aan systematische mensenrechtenschendingen op de Westbank. Dat blijkt uit  Don’t Buy Into Occupation, het rapport van een internationale coalitie van 24 ngo’s, waaronder PAX. Wat zijn de financiële banden tussen Europese investeerders en bedrijven die actief zijn in de Israëlische nederzettingeneconomie? Welke verantwoordelijkheden hebben financiële instellingen met betrekking tot mensenrechten in de Palestijnse gebieden? Wat kunnen wij doen? (Eva Gerritse)

  1. Masterclass – Rol Europa in Oekraïne en Palestina

Het Westen reageerde met ongelofelijke daadkracht op de Russische agressie in Oekraïne met sancties voor Rusland en wapens voor Oekraïne. Deze steun voor Oekraïne en Oekraïense vluchtelingen staat in sterk contrast met de steun voor de Palestijnen. Waarom geen sancties tegen Israël dat zich al decennia niets aantrekt van VN-resoluties en doorgaat bezet Palestijns gebied te koloniseren? We reflecteren op deze conflicten binnen de internationale machtsverhoudingen en werpen een kritische blik op de rol van Europa in beide conflicten. (Benjamin Baars)

  1. Masterclass – Palestijnen binnen de staat Israël

Tent of Nations bevindt zich op de Westbank; binnen de staat Israël wonen echter ook zo’n 2 miljoen Palestijnen. Zij hebben het Israëlisch staatsburgerschap en leven dus als een minderheid in een joodse staat, met discriminerende wetgeving (zoals de Nation State Law). Hoe ziet deze wetgeving eruit? Welke gevolgen heeft dit voor het dagelijks leven? En hoe verhoudt deze groep Palestijnen zich tot de Palestijnen in de Westbank en Gaza? Dina Zbidat is opgegroeid in de Palestijnse stad Sakhnin in Israël en legt alle ins en outs uit.

  1. Ontmoetingstafel – in gesprek met vrijwilligers Tent of Nations

Hoe is het om vrijwilliger te zijn bij Tent of Nations? Met foto’s en verhalen worden we meegenomen naar de bijzondere boerderij op de heuveltop buiten Bethlehem. Wat zijn de mooie, maar ook de lastige kanten? Ter informatie en inspiratie, voor zowel mensen die gewoon benieuwd zijn als voor mensen die mogelijk ook willen afreizen naar Bethlehem om daar de handen uit de mouwen te steken. (Henk Bijl & Imme Kors)

  1. Conversation on ‘Non-Violent Resistance in Colombia’ (IN ENGLISH, NO TRANSLATION)

How does non-violent-resistance look like in Colombia? María was involved in a group of women-of-faith-peacebuilders, and supported conscientious objectors whom refused to serve in the army. How does this work and this strategy relate to the life and teachings of Jesus? What are the tools, what are are the stumble blocks and limitations? And what do we learn from this when it comes to supporting the work of Tent of Nations, and the struggle for human rights and justice in Palestine?  (María León Olarte)

  1. Gesprekstafel – Palestijnse schilderkunst

Beelden zeggen soms meer dan woorden. Dat geldt wel in het bijzonder voor de Palestijnse kunst van na 1948. In deze workshop verdiepen we ons in enkele schilderijen van onder andere Abed Abdi, die vaak in zwart/wit schildert, en Nabil Anani, die juist heel veel kleur gebruikt. Na een korte inleiding over (de kenmerken van) Palestijnse schilderkunst bestuderen en bespreken we in kleine groepjes een aantal schilderijen. (Alide Snitselaar)

  1. Samen creatief – ‘Wij weigeren vijanden te zijn’

Wat voel je, waar denk je aan, welke beelden komen er in je op bij ‘Wij weigeren vijanden te zijn’? We gaan samen op zoek naar beelden, afbeeldingen en citaten in tijdschriften die ons hiervan de breedte en rijkdom laten zien, waarbij ruimte is voor verschillende interpretaties. Tijdens het maken van de collages gaan we met elkaar in gesprek. Met elkaar maken we zo meerdere kunstwerken. Creatief, inspirerend, gezellig en verbindend. (Sofie Doorman en Adinda Kranendonk)

  1. Gesprekswandeling ‘Wij weigeren vijanden te zijn’ (buitenprogramma)

Trek je wandelschoenen aan, want we gaan met elkaar naar buiten voor een frisse winterwandeling. Met drie verschillende mensen ga je in gesprek over de volgende vragen: Wat raakt jou in het verhaal van Daoud Nassar? Hoe raakt het motto ‘Wij weigeren vijanden te zijn’ aan jouw eigen leven? Wat is jouw droom voor Tent of Nations en hoe kun jij je steentje bijdragen om deze droom werkelijkheid te laten worden? Verrassend en persoonlijk, welkom! (Marjanne van Esveld)  Tweede ronde themagroepen, 16.30 – 17.15 uur

  1. In gesprek met Daoud Nassar – Engelstalig

Wat gebeurt er nu precies bij Tent of Nations? Wat zijn de laatste ontwikkelingen? Welke zorgen zijn er momenteel, welke plannen en dromen heeft de familie Nassar? We bespreken alle vragen die er leven bij de deelnemers. Voor iedereen die nieuw is, maar ook voor iedereen die weer stevig bijgepraat wil worden. (Daoud Nassar)

  1. Masterclass – ‘Grenzen en dilemma’s bij Israëlische activisten’

Wat zijn de beweegredenen en dilemma’s van Israëlische activisten die zich inzetten tegen de bezetting? Met welke spanningen hebben zij te maken? Welke rol spelen landsgrenzen hierin, en hoe is dit terug te vinden in de overtuigingen, het handelen, en de praktische en morele dilemma’s van activisten? Joppe Gelderloos deed mee met activiteiten van onder andere Ta’ayush, Women in Black, Rabbis for Human Rights, Machsom Watch en Breaking the Silence. (Joppe Gelderloos)

  1. Workshop  – Financiële steun aan Palestijnen, kan dat op een goede manier?

Onderzoek naar humanitaire hulp aan Palestijnen laat zien dat financiële hulp vanuit staten vaak een verlengstuk is van politiek buitenlandbeleid. Palestijnen krijgen dan beperkte zeggenschap in de besteding van gelden waardoor de Israëlische bezetting kan worden gecontinueerd. Wat is de situatie bij hulporganisaties, gaat dat beter? En hoe zit het met particuliere initiatieven zoals Tent of Nations? Een workshop met achtergrondinformatie, maar ook duidelijke handvatten! (Sophie Koster)

  1. Gesprekstafel – Hoe ga je om met weerstand?

Hoe ga je om met weerstand binnen jouw kerkelijke gemeente of binnen jouw familiekring? Hoe ga je om met argumenten ‘dat Israël het uitverkoren volk van God is’ en ‘dat Israël niet anders kan dan zichzelf verdedigen’? Hoe voer je het gesprek zo dat je niet in loopgraven belandt, maar dat jij je ervaringen kunt inbrengen en mensen geraakt worden? Liesbeth Burger is predikante en net terug van een periode van drie maanden als waarnemer bij EAPPI in Bethlehem.

  1. Ontmoeting met een Palestijns christen uit Jeruzalem

Voor iedereen die denkt dat de situatie in Israël / Palestina ‘ingewikkeld’ is: een kort overzicht van de geschiedenis, met behulp van kaartjes. Wat is de situatie vandaag de dag? Kunnen we wel spreken van een conflict, of gaat het om machtsongelijkheid, en moeten we spreken van een bezetting? Wat zijn de huidige dilemma’s, is er nog hoop, hoe moet het verder? Persoonlijk perspectief van een Palestijns christen uit Jeruzalem die nu in Overijssel woont. (Nabil Sahhar)

  1. Rondetafelgesprek – Tent of Nation als eindpunt van een pelgrimage

Martin en Jodien liepen gedurende 20 jaar van hun woonplaats Doorn naar Jeruzalem (ieder jaar een stuk)  en eindigden bij de familie Nassar op de Tent of Nations. Dat eindpunt werd het begin van verbondenheid met die plek, met de familie, met hun idealen en hun spiritualiteit. Ze vertellen erover en nodigen uit om samen na te denken over ‘pelgrimeren in het dagelijks leven’. Onderweg zijn we allemaal. (Jodien van Ark en Martin Kemperman) 7. Samen zingen van liefde en rechtHoud je van zingen, zing dan mee! De liturgische traditie van de Oosters-orthodoxe kerken kent veel mooie liederen. Met behulp van fonetisch schrift studeren we met elkaar een Arabisch lied in en zingen we met elkaar van liefde en recht. Gewoon, omdat zingen hoop en perspectief biedt. (Sally Hanna)

  1. Samen creatief – ‘Wij weigeren vijanden te zijn’

Wat voel je, waar denk je aan, welke beelden komen er in je op bij ‘Wij weigeren vijanden te zijn’? We gaan samen op zoek naar beelden, afbeeldingen en citaten in tijdschriften die ons hiervan de breedte en rijkdom laten zien, waarbij ruimte is voor verschillende interpretaties. Tijdens het maken van de collages gaan we met elkaar in gesprek. Met elkaar maken we zo meerdere kunstwerken. Creatief, inspirerend, gezellig en verbindend. (Sofie Doorman en Adinda Kranendonk)

  1. Gesprekswandeling – ‘Wij weigeren vijanden te zijn’ (buitenprogramma)

Trek je wandelschoenen aan, want we gaan met elkaar naar buiten voor een frisse winterwandeling. Met drie verschillende mensen ga je in gesprek over de volgende vragen: Wat raakt jou in het verhaal van Daoud Nassar? Hoe raakt het motto ‘Wij weigeren vijanden te zijn’ aan jouw eigen leven? Wat is jouw droom voor Tent of Nations en hoe kun jij je steentje bijdragen om deze droom werkelijkheid te laten worden? Verrassend en persoonlijk, welkom! (Henk Fonteyn)

Start typing and press Enter to search