NULL

20 Oktober Bach Ensemble Amsterdam in de Singelkerk

Op zondag 20 oktober treedt het Bach Ensemble Amsterdam voor u op in de Singelkerk met het requiem van Jan Dismas Zelenka (ZWV46). Bach Ensemble Amsterdam is een ensemble – koor en orkest – dat gepassioneerd én stijlbewust de muziek van Bach en tijdgenoten uitvoert.

De Boheemse componist Jan Dismas Zelenka was een tijdgenoot en vriend van  Johann Sebastian Bach. Hij kwam in 1710 naar Dresden, in die tijd de ‘place to be’ voor veel beroemde musici en componisten. Zelenka werkte er een groot deel van zijn leven in de hofkapel van koning Frederik August I.

Het requiem in D componeerde Zelenka ter gelegenheid van het overlijden van deze vorst, maar ook als sollicitatie voor de vrijgekomen post van kapelmeester. Hij haalde muzikaal gezien álles uit de kast en was dan ook diep teleurgesteld toen August II in 1733 de operacomponist Hasse als kapelmeester aanstelde.

Misschien valt het uitbundige koper als eerste op in dit werk, maar een bijzondere hoofdrol is er voor de chalumeau. De warme klank van deze voorloper van de klarinet is niet vaak te horen in barokmuziek; er is bijvoorbeeld geen enkel werk van Bach bekend waarin de chalumeau een rol speelt. In dit requiem komt de sopraanchalumeau geweldig tot zijn recht, bijvoorbeeld in het prachtige ‘Christe Eleison’ samen met strijkers en sopraan en in het ontroerende ‘Recordare, Jesu pie’ met de alt.

De Duitse dichter Schubart schreef in 1806 over de chalumeau: ‘Zo’n interessante, eigen klank. Voor de muziekwereld zou het een betreurenswaardig verlies zijn als dit instrument ooit zou verdwijnen.’ Tweehonderd jaar later hoopt het BEA met dit programma dit enthousiasme ook aan u te kunnen overdragen! Kaarten bestelt u hier.

Zie ook onze agenda.

Start typing and press Enter to search