string(77) "https://www.doopsgezindamsterdam.nl/wp-content/uploads/2023/05/fb_soep2-1.jpg"

‘Vrouwen in het verzet’  & vrijheidsmaaltijd

Bevrijdingsdag 5 mei bij de Singelkerk “Vrouwen in het verzet”

In de geschiedenisboeken worden vrouwen vaak gereduceerd tot een voetnoot en het Nederlandse verzet is daarbij geen uitzondering. We weten dat er vrouwen voor het verzet werkten, maar hoeveel precies en wat hun namen waren, dat weten we niet. Ze blijven toch vaak het ‘meisje van’ of ‘de vrouw achter’ een mannelijke verzetsstrijder. Historicus en journalist Rianne Oosterom heeft met haar onderzoek een deel van deze vrouwen een gezicht gegeven. Ze kwam veel van de vrouwen die werkzaam waren voor de verzetsgroep Trouw op het spoor. Ze is in de Singelkerk te gast om over ‘de vrouwen van Trouw’ te vertellen en hun beweegredenen.

Programma

12.30-13.15 uur: Lunch met vrijheidssoep

– Geniet van een gezamenlijke lunch waarbij we samenkomen en de vrijheid vieren onder het genot van heerlijke vrijheidssoep en een broodje.

13.15 uur: Lezing door Rianne van Oosterom van Trouw over De Vrouwen van het Verzet

– Lezing door Rianne van Oosterom, historica en journalist bij Trouw, over de moedige vrouwen die een cruciale rol hebben gespeeld in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

14.00 uur: Vragen

– Na de lezing is er ruimte voor vragen en discussie, waarbij we dieper zullen ingaan op de rol van vrouwen in het verzet en de invloed van het geloof daarop. Ook werpen we een blik op het heden: hoe zit het nu? In deze andere tijden, hebben vrouwen van vandaag andere drijfveren om zich te verzetten?

14.15 uur: Piano trio Clara Schumann uitgevoerd door Stanislawski trio

– Speciaal voor de vrouwen in het verzet is gekozen voor muziek van de vrouwelijke componiste Clara Schumann. Ze leefde van 1819 tot 1896 en was een van de meest  getalenteerde pianisten van haar tijd, evenals een gerespecteerde componiste. Het piano trio van Clara Schumann, is geschreven voor piano, viool en cello en bestaat uit vier delen. Het werk wordt beschouwd als een hoogtepunt van Clara Schumann’s kamermuziekoeuvre en toont haar vaardigheid als componiste en pianiste.

14.30 uur: Afsluiting met drankje en gelegenheid om de expositie te bekijken

– We sluiten de dag gezamenlijk af met een drankje, waarbij we napraten en de bijzondere momenten van de Bevrijdingsdag koesteren.

Foto-expositie

Op 5 mei openen we de doorlopende tentoonstelling met foto’s van de Vrouwen van Trouw. Deze vrouwen, die symbool staan voor moed, doorzettingsvermogen en betrokkenheid, worden geëerd en herinnerd op een dag die zowel vrijheid als reflectie viert. De foto’s bieden een tastbare inkijk in hun levens en impact, waardoor hun verhalen levend blijven en bijdragen aan het onderstrepen van het belang van deze vrouwen in de geschiedenis en de samenleving als geheel.

Kom samen met ons deze belangrijke dag vieren en sta stil bij de waardevolle vrijheid die we koesteren.

Let op: Vanwege beperkte capaciteit is aanmelding vooraf vereist via onderstaand formulier:

05-05-2024 Vrijheidsmaaltijd & 'Vrouwen in het Verzet'

Inschrijfformulier 05-05-2024 Vrijheidsmaaltijd

Naam(Vereist)

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
05/05/2024
12:30 - 15:00

Locatie
Singelkerk

Start typing and press Enter to search