string(76) "https://www.doopsgezindamsterdam.nl/wp-content/uploads/2023/07/images-aj.jpg"

Studiedag ‘Van machteloosheid naar actieve hoop’

Een studiedag/werkdag in Amersfoort over onze relatie met de aarde.

Klimaatverandering is een omvangrijk probleem en lijkt veel te groot voor een enkeling! De veranderingen zijn overduidelijk en desondanks gaan mensen door op de ingeslagen en heilloze weg.
– Heeft het dan wel zin om je er tegen te verzetten?
– Protest is toch aan dovemansoren gericht!
– Je blijft toch alleen maar zitten met een gevoel van machteloosheid?
Of toch niet?
Daarom is er op zaterdag 7 oktober een studiedag/werkdag in de Johanneskerk in Amersfoort. Tijdens deze dag willen we met elkaar nadenken over onze relatie met de wereld om ons heen.
Een relatie die onder druk staat. Een relatie waarin een gevoel van machteloosheid een grote rol speelt. Hoe ga je daar in Godsnaam mee om?
Wat is ‘Actieve Hoop’ en wie is Joanna Macy?
Tijdens de dag wordt vooral geput uit het werk van Joanna Macy, zoals dat is verwoord in het boek ‘Actieve hoop’. Joanna Macy is eco-filosofe en is een belangrijke stem in de bewegingen voor vrede, gerechtigheid en milieu. Zij verweeft haar wetenschap met vijf decennia van activisme. Zij zegt onder meer: ‘De omvang van de uitdagingen waar we als mensheid mee geconfronteerd worden is voor velen moeilijk te bevatten. Actieve Hoop laat zien hoe we te midden van een wereldwijde noodsituatie de moed en de kracht kunnen verzamelen om met deze crisis om te gaan.’
In het boek ‘Actieve Hoop’ roept Macy om gevoelens die het klimaatprobleem oproept niet te verdringen. ‘Accepteer gevoeld verdriet’, ‘Laat boosheid toe’ en ‘Omarm de verwarring’.
Dat soort momenten kunnen volgens haar het begin zijn van een grote transformatie. De grote ommekeer, zoals zij dit noemt.

Kortom

Wanneer: zaterdag 7 oktober 2023 van 10.30 – 16.30 uur
Wat: werkdag met als thema: ‘van Machteloosheid naar Actieve hoop’
Waar: Johanneskerk in Amersfoort
Opgave voor 15 september bij: Gerrit Jan Romeijn: secretariaat@dgwereldwerk.nl
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
07/10/2023
10:30 - 16:30

Locatie
Johanneskerk

Start typing and press Enter to search