string(77) "https://www.doopsgezindamsterdam.nl/wp-content/uploads/2023/08/benoit-2_2.jpg"

Fredrik Muller lezing: Karin Amatmoekrim (uitverkocht)

De jaarlijkse Frederik Mullerlezing wordt dit jaar op 8 september gegeven door Karin Amatmoekrim. De titel van haar voordracht luidt: ‘Geschiedenis in de schaduw: spreekwoorden, schoolboekjes en andere onverwachte schatten in de Surinamica van Allard Pierson.’ Bij die gelegenheid wordt ook een nieuwe, door Carl Haarnack en Garrelt Verhoeven bezorgde, editie van Benoîts beroemde reisboek naar Suriname gepresenteerd.

Voor haar onderzoek naar de geschiedenis van Suriname duikt schrijver en letterkundige Karin Amatmoekrim regelmatig in de archieven van het Allard Pierson. Het instituut heeft immers een van de grootste collecties Surinamica ter wereld in haar bezit. In de Frederik Mullerlezing onderzoekt Amatmoekrim de (on)mogelijkheid om verbeelding te laten samengaan met historische feiten, en neemt ze je mee in haar onvermoeibare zoektocht naar pareltjes tussen ogenschijnlijk onbelangrijke archiefstukken.

Karin Amatmoekrim (1976) werd geboren in Paramaribo en emigreerde op jonge leeftijd naar Nederland. In 2004 debuteerde ze met haar eerste roman, Het knipperleven. Ze heeft inmiddels zes romans geschreven, waaronder Het Gym (2011), dat haar doorbrak betekende. Ze is Correspondent Verzwegen Geschiedenis voor de Correspondent en vaste columnist bij NRC. Amatmoekrim heeft psychologie en moderne letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd, en promoveert binnenkort op een proefschrift op de Surinaams-Nederlandse schrijver en journalist Anil Ramdas.

Voorafgaand aan de lezing presenteren Carl Haarnack en Garrelt Verhoeven een nieuwe editie van het boek van Pierre Jacques Benoît, Reis naar Suriname (Terra, 2023). Zij gaan in gesprek met Isabelle Best, junior-conservator van de Surinamica collectie bij het Allard Pierson, over het belang van dit bijzondere boek voor de geschiedenis van Suriname.

Vrijdag 8 september in de Doopsgezinde Singelkerk, Singel 452 in Amsterdam.

Programma:

  • 16:00-16:10: opening door Els van der Plas, directeur van het Allard Pierson
  • 16:10-16:50: gesprek met Garrelt Verhoeven en Carl Haarnack over de heruitgave van Reis naar Suriname van Pierre Jacques Benoît en presentatie van het eerste exemplaar
  • Pauze
  • 17:00-18:00: Frederik Muller lezing door Karin Amatmoekrim. Introductie door Lisa Kuitert.
  • 18:00-19:00: Borrel

Toegang is gratis. Aanmelden kan hier: https://allardpierson.nl/agenda/aanmelden-frederik-mullerlezing/

 

In 1839-1840 verscheen Voyage à Surinam van de Belgische kunstenaar en reiziger Pierre Jacques Benoit. Het boek trok vooral de aandacht vanwege de honderd prachtige steendrukken die het bevatte. De Voyage à Surinam heeft sterk bijgedragen aan het beeld dat men zich in Nederland van Suriname vormde. In vrijwel elke publicatie over de Surinaamse geschiedenis of die van de slavernij wordt het boek genoemd.

160 jaar na de formele afschaffing van de slavernij in Suriname en 150 jaar na de volledige effectuering daarvan verschijnt de Voyage à Surinam nu opnieuw in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm. Deze facsimile-editie, met een vertaling van Ger Leppers en een woord vooraf van Ellen Ombre, wordt ingeleid door Carl Haarnack en Garrelt Verhoeven.

Over de auteur en de totstandkoming van de Voyage à Surinam was maar weinig bekend. Haarnack en Verhoeven presenteren in hun inleiding onbekende en opmerkelijke gegevens die nieuw licht werpen op de betrouwbaarheid en betekenis van het boek voor de beeldvorming van het slavernijverleden. Met deze nieuwe editie komt de Reis naar Suriname beschikbaar voor ieder die meer wil weten over de geschiedenis van Suriname in de negentiende eeuw.

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
08/09/2023
16:00 - 19:00

Locatie
Singelkerk

Start typing and press Enter to search