NULL

Ex Oriente Lux: Slavernij in het oude Nabije Oosten

Het thema ‘slavernij’ is volop in discussie en daarbij gaat het vooral over het houden van slaven in Noord- en Zuid-Amerika. Vragen over hoe mensen tot slaaf werden gemaakt, of etniciteit en huidskleur daarbij een rol speelden en wat het economische belang was van slavernij, staan hierin centraal.

Ex Oriente Lux: ”Op de Jaardag bekijken we hoe de situatie was in Babylonië, Egypte en Israël in de Oudheid. Het woord ‘slaaf’ wordt gewoonlijk gebruikt voor mensen die volledig eigendom zijn van iemand anders en als handelswaar verkocht kunnen worden. We zien die vorm van slavernij sterk vertegenwoordigd in het klassieke Griekenland en het Romeinse rijk. In de oudheid, en zeker in het Nabije Oosten, bestonden ook andere vormen van afhankelijke en verplichte arbeid, zoals (tempel)horigen, (periodieke) corvée, tewerkgestelden (in tempels of staatsdomeinen) en schuldgebondenen. De economische betekenis van slaven was niet overal hetzelfde. We zien dat op veel plaatsen wetten bestonden om slavernij van de eigen bevolking aan banden te leggen.”

De sprekers gaan in op de volgende vragen: Hoe kwam men aan slaven (uit het buitenland, door oorlogsbuit, mensenroof, handel, schulden of geboorte uit ouders die slaven waren)? Hoe werden slaven gebruikt (als statussymbool in de huishouding of om agrarische bedrijven winstgevend te maken; als ongeschoolde of ook als geschoolde arbeid)? Was vrijlating mogelijk? Kortom, wat was de plaats van slavernij in antieke samenlevingen?

We vieren tot slot dat Ex Oriente Lux 90 jaar bestaat met een feestelijke borrel.

Middagprogramma (openbaar)
Het middagprogramma kan ook online gevolgd worden (gratis). De link naar de zoomverbinding zal enkele dagen van tevoren op de website gegeven worden.

14:00 – 14:40 uur: Prof. dr. Kristin Kleber (Universiteit Münster):
Slavernij in het Babylonië van Nebukadnessar (zesde eeuw v. Chr.)

14:40 – 15:20 uur: Dr. Ben Haring (Universiteit Leiden):
Slavernij in Faraonisch Egypte

15:20 – 15:40 uur: PAUZE (koffie / thee)

15:40 – 16:20 uur: Dr. Martijn Stoutjesdijk (PThU, Amsterdam):
Slavernij in de Bijbel

16:20 – 16:35 uur: Prof. dr. Marten Stol (Leiden, VU Amsterdam):
Persoonlijke herinneringen aan Ex Oriente Lux

16:35 – 18:00 uur: Borrel t.g.v. het 90-jarige bestaan van ons genootschap

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
15/04/2023
14:00 - 18:00

Locatie
Doopsgezinde Singelkerk

Start typing and press Enter to search