NULL

Bevrijdingsdag: ‘Vannacht naar Dag’

Op dinsdag 5 mei bood de Doopsgezinde Singelkerk een alternatieve, virtuele ‘ontbijtvoorstelling’ aan in het kader van de Amsterdamse Vrijheidsmaaltijden met de voorstelling Vannacht naar Dag. De voorstelling was geheel in lijn met de RIVM-richtlijnen in onze Singelkerk opgenomen en bewerkt voor online vertoning. Speciaal voor Bevrijdingsdag kon je op die datum en op deze pagina op elk moment van deze dag van de voorstelling genieten!

Quirine Melssen vertelt in haar voorstelling persoonlijke oorlogsverhalen, begeleid door Eddy van Dijken op vleugel en Jelte van Andel op cello. Zoals het verhaal van Quirine’s moeder die de slag om Arnhem meegemaakt heeft, en vier andere persoonlijke verhalen die samen een geheel vormen en verschillende gezichtspunten laten zien. De verhalen in de performance starten in de Tweede Wereldoorlog maar lopen door tot het heden. Wij leven nu in vrijheid maar op andere plaatsen in de wereld is er oorlog en zijn er nog steeds zijn er veel mensen op de vlucht. Iedere oorlog bevat dezelfde gruwelijkheden en dilemma’s. Daarom hebben de vijf verhalen in de performance een universele waarde. Wat doen wij met onze kennis van het verleden? Hoe bewaren we onze herwonnen vrijheid? Hoe kunnen het verleden zin geven?

Na de nacht wordt het altijd weer dag. Zoals ook op de zondagochtend bij het begin van de dienst steevast een kaars aangestoken wordt als symbool voor het licht dat sterker is dan de duisternis. Om de terugkeer en overwinning van het licht te vieren wordt deze performance dan ook op 5 mei gedurende 24 uur online aangeboden vanuit de Doopsgezinde Singelkerk.

De voorstelling is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdamse 4 en 5 mei comité.

Voor meer informatie over de voorstelling en de makers: www.vannachtnaardag.nl.

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
05/05/2020
Hele dag

Start typing and press Enter to search